söndag 22 maj 2011

Pizza i grillen, men det går väl inte???

Hej på Er!

Köpt pizzadeg
Å jo, tänk för att det gör det! Idag tänkte jag tipsa om något sanslöst gott nämligen hemgjord pizza lagad i grillen. Hmm när sanningen skall fram så är den inte helt hemgjord, degen är nämligen "borgjord"?, näe men den är gjord på den lokala pizzerian.

Att göra en pizzadeg är i sig inget problem, men det tar för mycket tid om man inte har planerat tillräckligt innan. Vill du göra degen själv så tipsar jag om ett kanonrecept! Jag valde den enkla vägen och gick in på min lokala pizzeria och köpte två degar för 20spänn. Sen åkte jag hem och tände min Big Green Egg och började göra pizzorna.

Jag gjorde två degar till tre och kastade ut två av dem till tunna pizzabottnar och lade dem på varsitt bakplåtspapper. Jag lät en halv burk med krossade tomater med basilika rinna av i en sil. och spred sedan innehållet över de båda pizzorna.

Lite hög temp, men lätt att sänka
Nu är det läge att kolla tempen på grillen, läste på nätet att rätt temperatur för att göra pizza var 600F dvs ca 320‘C men efter egna erfarenheter så säger jag, ställ tempen på ca 230-250‘C. Jag gör mina pizzor direkt på plate settern, dvs den stentrefot som också används vid indirekt grillning. Jag sätter den direkt på gallret så kommer den i nivå med öppningen, egentligen så ska man väl införskaffa sig en stenplatta (Plate) för att det skall bli optimalt och då kanske man kan höja temperaturen, jag återkommer när jag vet detta.

Smörfrästa kantareller och skinka
Tillbaka till pizzorna, jag fräste snabbt upp lite kantareller med smör och skinka  och slängde på pizzorna, toppade med riven stark ost och färsk hackad oregano.






Väntan på att grillas...

Pizzan på bakplåtspapper på plate settern
Sen är det bara att kasta in pizzorna en och en i grillen, 8minuter ungefär beroende på temp, så tar man ut första delar den  i bitar och lägger in den andra, är man flera ger detta ett lämpligt flöde på varm mat.

!!! Tänk på att om plate settern blir för varm så finns risken att degen gräddas för snabbt underifrån med bränd botten som reslultat, om du märker att så är fallet så lyft ut din plate setter ur grillen en stund 2-3 min, se då till att strypa ner till rekommenderade 230-250‘C och sätt sedan tillbaka den då blir det kanon.

Skynda testa... och ge lite feedback!

Det färdiga resultatet.



Och som alltid,

Gilla lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar