lördag 21 maj 2011

När maten luktar diesel... - Grill food gone bad!

Lördag, och idag grillar inte jag, jag och familjen är inbjudna till trädgårdsanläggaren Anna "Hela-Hemmet" Alsér och kanske blir det grillat där också...  så jag tänkte mig ett litet tips istället.

Har du råkat ut för att maten smakar och luktar tändvätska?


Jag tror att alla som grillar någon gång gjort misstaget att lägga på kött förtidigt och fått med den där stinkande känslan av att maten inte är ren, den blir lite oljig och luktar inte götti gött gött! Tidigare så löste jag problemet genom att använda mig av en elgrilltändare, ni vet en sån där som ser ut som en stor gaffel.

Elgrilltändare, bild från Expressen

Eltändaren fungerar alldeles utmärkt men den är ju inte direkt snabb. Men nu har jag upptäckt tändbrickor, små koldioxidneutrala "träbitar" som antänds och som ger kolen en härlig glöd på kort tid, helt luktfritt. Jag har köpt mina för 29kr på GeKås i Ullared vilket var ett bra pris för 96 grilltändningar. Motsvarande finns givetvis i välsorterade matvaruaffärer och många andra butiker.

Jag brukar göra så att jag lägger lite kol i grillen tänder en bricka lägger i den och fyller på med mer kol ovanpå. Alternativt så gräver jag en liten grop i kolet där den antända brickan läggs och så viker jag över kol när den är på plats.

I min grill, Big Green Egg, så startar jag med locket fullt öppet under antändning men när värme börjar stiga från kolen så stänger jag locket och öppnar toppventilen max vilket ger ett härligt luftsug genom grillen och rätt grilltemp nås på ca 10-15min.




Dagens slutsats! Använd ALDRIG tändvätska, kör tändbrickor eller eltändare. Ingen mat förtjänar att smaka DIESEL!

Och som vanligt,
Gilla lugnt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar