måndag 30 maj 2011

Matlagning i skogen med elever - Extreme outside 2011

Ett tillfälle då grillning och dess nära släktingar rökning och indirekt grillning gör sig allra bäst!

Tre lärare tog med sig ca 30 elever ut årskurs 7-8-9 till skogen för att laga mat som man gör i vildmarken. Följande stod på schemat:
1 Samla ved
2 Gräv en kokgrop och täck botten sidor och en ring ovanför med sten och tänd en eld i gropen så att stenarna blir varma
3 Tänd en eld i den befintliga eldstaden
4 Bygg en rök i sten och mossa enligt beskrivning

Följande skulle lagas. 

Kolbullar skulle stekas över elden, i kokgropen skulle två hela frusna laxar tillagas, i röken skulle vi tillaga enrisröka skinkskivor. Över elden skulle vi dessutom göra potatisknyten och grillad banan med choklad.

Kolbullar... i olika stadier...

Laxar grillas av indirekt värme från stenar under "mosslock"

Understa lagret i röken med hylla för rökvirke

Rökens tre våningar är färdiga och grillen tätas med mossa.

Röken i full gång, täcksten för att reglera inflöde av luft tillfälligt borttagen.


Potatisknyten gjorde vi genom att linda potatisskivor med smör eller olja och salt i alu-folie och placera i glöden. Bananerna skar vi bara på längden genom ena sidan på skalet, tryckte ner lite ljus choklad och la i glöden.

Hela dagen fungerade perfekt, det enda missödet var att laxarna var frusna och de på en timma i stenbädden inte blev helt klara i de tjockaste delaren så de delarna fick vi steka till över eld.

I övrigt så rekommenderar jag ALLA, vare sig det är familjer, lärare eller kompisgäng att gå ut i skogen och prova detta.

Recept på kolbullar ni hittar ett bra här på kokaihop.se

OBS!!! Tänk bara på att vi var i kommunal skog som skolan disponerar (Skolskog), det innebär att vi kan göra lite vad vi vill, som att gräva gropar. Under allemansrätten kan man inte göra allt vi gjorde idag. Ta ett snack med markägaren först, gör man ett snyggt jobb och bygger en snygg grillplats så brukar det vara ok.

Nu är denna gubben trött... och som alltid,

Grilla lugnt!




söndag 29 maj 2011

Life is like a box of chocolates - Man tror man ska grilla karrékotlett men...

Kyckling var det som hamnade på menyn.

Igår så var det grillens dag i Sverige, givetvis firade jag det genom att grilla. Jag hade ju utlovat ett bra recept på Lamb Racks med en rubb och en god sås, men pga tidsbrist så beslutade jag att det skulle bli karrékotletter istället. Detta gällde ända fram till ca 1 timma innan jag skulle börja grilla, då bestämde min bättre hälft att det skulle vara godare med kyckling. Jag är ju inte den som är den så kyckling blev det.

Sambon hade köpt hem ett kilo med färdigmarienerade kycklingfiléer och efter att jag klippt ner lite färsk rosmarin på dem så var de bara att slänga dem på grillen. Under tiden Fileérna låg på grillen så skivade jag upp en baguett och rörde ihop lite flytande Milda med 4 pressade vitlöksklyftor i en skål. Blandningen smetades på brödskivorna och sen hamnade även de på grillen.



Kyckling och vitlöksbröd

Sambon stod för potatisgratäng och sallad. och det gjorde hon med bravur.. jättekrämig och god!




Det färdiga resultatet gôr gôtt och enkelt om du frågar mig! En skön vinegrette eller lite olivolja och balsamico-vinäger och några nypor grovmalen peppar på salladen gör hela skillnaden tycker jag, vad tycker du?

Receptet på lamb racks kommer, var så säker... den som väntar på något gott väntar säkert på GRILLAT!

Och som alltid,
Grilla lugnt!

lördag 28 maj 2011

Grillens dag och tänt var det här...


Jag vet att jag lovade lamb racks. Men det kommer att bli karekotletter med grillat vitlöksbröd, potatisgratäng och sallad istället, I'll keep you posted...

Och som alltid,
Grilla lugnt!


fredag 27 maj 2011

Glödhett vid grillen - NyTeknik

Glödhett vid grillen - NyTeknik

Det verkar som om tidningen NyTeknik har fattat vad det handlar om! Den bästa grillen är helt enkelt Big Green Egg!

För övrigt så är det Sveriges officiella grilldag i morgon den 28/5, så gå till Grillguiden och signa upp för evenemangent!

I morgon blir det revben från lamm för min del, en grill och kryddguide kommer snart!

Och som vanligt,

Grilla lugnt!


torsdag 26 maj 2011

Efterrätt i grillen, Javisst paj är alltid gott!

Konsten att göra en smarrig, knäckig Rabarberpaj i grillen.

Hej kära grillvänner, har ni som jag någon gång känt att när maten är klar så är ju grillen fortfarande varm och man borde använda den värmen till något. Jag har i varje fall testat, första gången blev inte optimal men nästa gång då sjutton...

Jag satte min Big Green Egg på att hålla värmen på 175 grader och satte i min  plate setter upp och ner för att hålla indirekt värme i grillen.

Jag plockade tre raberer som jag skalade och skivade fint och la i en pajform. Över rabarberna strödde jag en blandning av potatismjöl och socker lite drygt en matsked av varje kanske, detta för att stävja vätskan från rabarberna lite.


Efter det så blandade jag 2dl mjöl och 2dl socker med 1msk vaniljsocker och 1msk bakpulver i en bunke, jag knäckte i två ägg och rörde om med en gaffel till jag fick en degig smet.


Smeten klickar jag ut över raberberna och sen spritsar jag ca 50gram med Milda Culiness över, använder det pga mjölkallergi, men om man tål så blir det ju inte sämre med smält smör.



Sen var det bara att kasta pajformen i grillen, eller det var vad jag trodde, jag satte pajformen direkt på den upp och ner vända plate settern, stängde locket och väntade 15 min. När jag öppnade locket så doftade det ljuvligt men jag insåg att det såg mörkt ut i botten. Jag vände min plate setter så att den kom längre från glöden och lät grädda  i 10min till. Pajens yta blev underbar men rabererna blev brända i botten.

Nu för att åtgärda mitt misstag till nästa gång... sätt plate settern upp och ner... sätt ett galler på fötterna till plate settern  så att pajen hamnar mitt i grillen och därmed skyddas från den direkta värmen som transporteras från kolen in i plate settern. TADA! problem solved!

Det som gick att äta av pajen var den knäckigt grillsmakande ytan på pajen som var UNDERBAR... jag säger bara Nästa gång!

Jo det var ju någon som mailade och undrade var man kan köpa en såndäringa Big Green Egg... kolla på grillglädje.se

Och som alltid...

Grilla lugnt!

söndag 22 maj 2011

Pizza i grillen, men det går väl inte???

Hej på Er!

Köpt pizzadeg
Å jo, tänk för att det gör det! Idag tänkte jag tipsa om något sanslöst gott nämligen hemgjord pizza lagad i grillen. Hmm när sanningen skall fram så är den inte helt hemgjord, degen är nämligen "borgjord"?, näe men den är gjord på den lokala pizzerian.

Att göra en pizzadeg är i sig inget problem, men det tar för mycket tid om man inte har planerat tillräckligt innan. Vill du göra degen själv så tipsar jag om ett kanonrecept! Jag valde den enkla vägen och gick in på min lokala pizzeria och köpte två degar för 20spänn. Sen åkte jag hem och tände min Big Green Egg och började göra pizzorna.

Jag gjorde två degar till tre och kastade ut två av dem till tunna pizzabottnar och lade dem på varsitt bakplåtspapper. Jag lät en halv burk med krossade tomater med basilika rinna av i en sil. och spred sedan innehållet över de båda pizzorna.

Lite hög temp, men lätt att sänka
Nu är det läge att kolla tempen på grillen, läste på nätet att rätt temperatur för att göra pizza var 600F dvs ca 320‘C men efter egna erfarenheter så säger jag, ställ tempen på ca 230-250‘C. Jag gör mina pizzor direkt på plate settern, dvs den stentrefot som också används vid indirekt grillning. Jag sätter den direkt på gallret så kommer den i nivå med öppningen, egentligen så ska man väl införskaffa sig en stenplatta (Plate) för att det skall bli optimalt och då kanske man kan höja temperaturen, jag återkommer när jag vet detta.

Smörfrästa kantareller och skinka
Tillbaka till pizzorna, jag fräste snabbt upp lite kantareller med smör och skinka  och slängde på pizzorna, toppade med riven stark ost och färsk hackad oregano.






Väntan på att grillas...

Pizzan på bakplåtspapper på plate settern
Sen är det bara att kasta in pizzorna en och en i grillen, 8minuter ungefär beroende på temp, så tar man ut första delar den  i bitar och lägger in den andra, är man flera ger detta ett lämpligt flöde på varm mat.

!!! Tänk på att om plate settern blir för varm så finns risken att degen gräddas för snabbt underifrån med bränd botten som reslultat, om du märker att så är fallet så lyft ut din plate setter ur grillen en stund 2-3 min, se då till att strypa ner till rekommenderade 230-250‘C och sätt sedan tillbaka den då blir det kanon.

Skynda testa... och ge lite feedback!

Det färdiga resultatet.



Och som alltid,

Gilla lugnt!

lördag 21 maj 2011

När maten luktar diesel... - Grill food gone bad!

Lördag, och idag grillar inte jag, jag och familjen är inbjudna till trädgårdsanläggaren Anna "Hela-Hemmet" Alsér och kanske blir det grillat där också...  så jag tänkte mig ett litet tips istället.

Har du råkat ut för att maten smakar och luktar tändvätska?


Jag tror att alla som grillar någon gång gjort misstaget att lägga på kött förtidigt och fått med den där stinkande känslan av att maten inte är ren, den blir lite oljig och luktar inte götti gött gött! Tidigare så löste jag problemet genom att använda mig av en elgrilltändare, ni vet en sån där som ser ut som en stor gaffel.

Elgrilltändare, bild från Expressen

Eltändaren fungerar alldeles utmärkt men den är ju inte direkt snabb. Men nu har jag upptäckt tändbrickor, små koldioxidneutrala "träbitar" som antänds och som ger kolen en härlig glöd på kort tid, helt luktfritt. Jag har köpt mina för 29kr på GeKås i Ullared vilket var ett bra pris för 96 grilltändningar. Motsvarande finns givetvis i välsorterade matvaruaffärer och många andra butiker.

Jag brukar göra så att jag lägger lite kol i grillen tänder en bricka lägger i den och fyller på med mer kol ovanpå. Alternativt så gräver jag en liten grop i kolet där den antända brickan läggs och så viker jag över kol när den är på plats.

I min grill, Big Green Egg, så startar jag med locket fullt öppet under antändning men när värme börjar stiga från kolen så stänger jag locket och öppnar toppventilen max vilket ger ett härligt luftsug genom grillen och rätt grilltemp nås på ca 10-15min.




Dagens slutsats! Använd ALDRIG tändvätska, kör tändbrickor eller eltändare. Ingen mat förtjänar att smaka DIESEL!

Och som vanligt,
Gilla lugnt...

fredag 20 maj 2011

Fredagsgrill med snabba fetaostbiffar och tillbehör.

Thank God It´s Friday...


Fredagsgrillningen innebar idag biffar med fetaost och en skön sallad med balsamico och olivolja och en snabb grillsås till. Denna rätt förekommer ofta på fredagar för att

  1. Den är snabb
  2. Grabben, 6år vill ha hamburgare
  3. Den är sjukt god

Såhär gör jag mina biffar...
Tvätta händerna... du har precis tänt grillen och är säkert inte ren...
Räcker till 4 personer och då får du en matlåda till måndagen på köpet!
Ta 800g finmald blandfärs och lägg i en bunke, hacka1 gul lök fint och lägg i bunken, (Jag använder en hackare från Tupperware som jag är grymt nöjd med). Kasta i 2krm med svartpeppar och 2krm med salt, hacka 4 kvistar med färsk rosmarin och bladen från tre kvistar oregano, släng i rosmarin och oregano i bunken. Knäck ett ägg och i med det i bunken. Tryck ner händerna och blanda allt till en smet, tänk på att inte blanda för länge då blir det lätt segt.

Min lökhackare från Tuppereware
Eftersom min son är mjölkalergiker så gör jag två olika sorters biffar. Smeten räcker till 8 biffar, fyra med fetaost i och fyra utan. använd ungefär 2/3 av köttet till en burgare tryck ner fetaosten och fyll på med 1/3  kött som lock.


Nu är färdiga, tidsåtgången är densamma som det tar för grillen att bli rätt grilltemperatur, dvs ung 12-15minuter. I med biffarna i grillen, har du som jag problem med allergi, se till att använda okika verktyg till biffarna. Tänk på !!! om din grill ha lock, ha det STÄNGT, det blir saftigare då !!!

Rätt temperatur för att lägga biffarna på gallret.

Efter ungefär fem minuter är det läge att vända biffarna, kör lika länge till på andra sidan. Tiden kanske låter lång men i Big Green Egg så blir inte köttet torrt utan saftigheten bibehålls trots längre tid i grillen men fördelen är att fetaosten smälter och blir supersmetig. 

Vuxenvarianten serverad med sallad, balsamico, olivolja och en god kall sås
Barnvarianten serverad på bröd med sallad till.

Såsen till vuxenvarianten är bara en röra av creme fraiche och chilisås. Snabb och god. Vuxenvarianten serveras gäran med en kall öl.

Ha nu en trevlig dag, testa mina biffar och som vanligt, 

Grilla lugnt...



torsdag 19 maj 2011

GrillGubben startar sin bloggkarriär...

Jaha nu undrar säkert du varför jag skriver det här. Svaret är egentligen lika enkelt som genialt, jag älskar att grilla och jag önskar att alla andra gjorde det också.

Jag grillar för närvarande i en Big Green Egg och det är en fantastisk upplevelse som jag gärna vill dela med världen.

Jag kommer att använda bloggen för att visa vad jag gör i min grill och för att inspirera dig till vad du kan göra i din. Det kommer att komma recept och fiffiga lösningar.

Vi ses snart... Grilla lungt!