fredag 3 juni 2011

Variera din grillning - Gör egen marinad! - Hemlig ingrediens!

Marinad kan göra enorm skillnad på hur ett kött smakar när grillningen är klar.

Idag har jag grillat hel fläskfilé, detta är något jag gör ganska ofta för det blir saftigt och gott och lyckas varje gång. Men för att det inte skall bli trist så försöker jag "krydda" till det lite genom förändra marinaden. Jag vet att vissa säger att marinad är en myt och att köttet inte tar åt sig, det skiter jag i... Det smakar i vart fall olika beroende på hur man gör sin marinad, i vart fall i min mun!

Idag skall jag berätta hur jag gjorde min, jag tyckte den var bra, eller kanske lite bättre än bra, den hade förmodligen gjort sig ännu bättre på ett nötkött, men, gott var det.

Steg 1. Hitta en lagom stor plastbunke med lock, lägg i din fläskfile och fyll på över den med ett fruktigt rött vin, jag använde ett billigt Merlot-vin, kanske inte var det allra bästa valet men det duger i brist på fruktigare... Fyll tills du täcker ungefär halva fläskfilen eller lite mer, blir ca 2dl. 


Steg 2. Hacka ner färska örter ii din marinad, jag gillar rosmarin och timjam så jag plockade några kvistar i örtträdgården och hackade ner bladen, kvistarna gick i komposten.

Steg 3. Vitlök, vitlök är ALLTID gott! jag pressar i 2 klyftor eller efter smak och tycke...


Steg 4 Olja, jag körde idag med Santa Marias Grillolja, Honey flavour,  ca 2 matskedar.


Steg 5. Den hemliga ingridensen, som är Whisky, det ger köttet karaktär och en lätt rökighet beroende på val av Whisky så kan man få köttet att få helt olika karaktär. Idag valde jag en blandning av Burbon och singemalt Whisky, båda nästan helt utan rökighet. Ta enligt tycke och smak men ett riktmärke är väl ca 2 matskedar till 2dl vin.


Nu är marinaden klar... låt stå ca 2 timmar minst... så blir det god smak.

Innan du lägger köttet på grillen så är det smart att göra färdigt tillbehören. I mitt fall innebär tillbehören oftast klyftpotatis, görnsallad och någon form av sås, varm eller kall.

Nu kommer några tips för det med. När du gör klyftpotatis, dela potatisarna på 6 och lägg dem på en oljad plåt med "ryggen" ner. På detta sätt får alla lika mycket värme och blir lika färdiga. När du spridit ut dina potatisar så salta med grovsalt och peppera med lite grovmalet svart, ringla sen lite smör eller milda över, det ger potatisana den där gyllenbruna färgen du vill att de skall ha.



Såsen idag blev bara ett hopkok av grädde och Cantadour, vitlök och örter. Ta efter tycke och smak och låt koka upp, tokenkelt och gott. 

När tillbehören är färdiga lägg köttet på grillen, om du inte törs köra på känsla så sätt i en termometer och plocka av köttet vid 65 grader då är det färdigt. Om du inte har en grill med lock så rekommderas att du lindar din fläskfilé i aluminiumfolie för att att den skall behålla fuktighet och inte bli bränd. Har du en Big Green Egg är det bara att dunka på, sätta tempen på strax under 200 grader och vända en gång på 15-20min sen är allt färdigt. Ät och Njut





Jag kanske bör nämna att även personer som varken gillar vin eller whisky tycker att köttet blir gott!

Om du har möjlighet så ät ute... det förhöjer ju givetvis känslan av grillat. Själv hade jag vår "lilla" Azalea som utsikt idag, den blommar så fint så jag måste ta med en bild på den.


Och som alltid,
Grilla Lugnt!

1 kommentar:

  1. Inte visste jag att du var en sån hejare på grillning :-).

    Vi brukar göra en sås av turkisk yoghurt och sweet chilisås när vi grillar. Det är enkelt, men väldigt gott.

    SvaraRadera